DESCHIDE USA CRESTINE

DESCHIDE USA CRESTINE !
Spectacol de colinde si obiceiuri de Crăciun care a avut loc in data de 20.12.15 incepand cu orele 12.30 la Biserica Ortodoxa „Adormirea Maicii Domnului “ din localitatea Câmpia –comuna Bocsa ,judetul Sălaj.
Organiztorii acestei manifestari au fost:
-PRIMĂRIA ȘI CONSILIUL LOCAL AL COMUNEI BOCȘA
-CENTRUL DE INFORMARE TURISTICĂ BOCȘA
-ȘCOALA GIMNAZIALĂ “SIMION BĂRNUTIU” – BOCȘA
-BISERICA ORTODOXĂ „DREPTUL SIMEON”- BOCSA
-BISERICA ORTODOXĂ „ADORMIREA MAICII DOMNULUI” -CÂMPIA
-BISERICA ORTODOXĂ „SFINȚII ARHANGHELI MIHAIL ȘI GAVRIL” – SĂLĂJENI
„Gazda” evenimentului a fost: familia Mureșan Alin-Florin si soția acestuia Corina.
Participanții :
- Colindătorii de la Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu Bocșa îndrumați de
*Înv.Ioana Margin , Înv.Claudia Ficuț, Înv.Adriana Remeș (copiii claselor 0-IV)
*Prof. Marinela Roșu (copiii claselor V-VIII)
– colindatori, viflaimi și irozi din satele:Bocșa, Sălajeni și Câmpia îndrumați de :
*preot Stelian Gorgan-Bocșa
*preot Florin Hosu-Sălajeni
*preot Lucian Hodade-Câmpia
-colindatorii CORULUI DE BĂRBAȚI din satul Bocșa
Vicleimul sau Irozii
O forma a teatrului popular este drama liturgica “Irozii“ care infatiseaza scene din istoria nasterii lui Isus. Vicleimul apare la noi pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Originea lui este apuseana si se leaga de misterul celor trei magi ai Evului Mediu.
Drama este alcatuita din doua parti : una religioasa reprezentata de oameni si una profana reprezentata de jocul papusilorVicleimul este singurul teatru popular din Europa jucat de catre tarani care compun versurile, cantecele, decorul, pe cand misterele sunt reconstituite in Apusul Europei.
Aceasta drama religioasa ne infatiseaza misterul Nasterii Domnului in toate fazele sale. Personajele dramei sunt Irod si ceata sa de Vicleim, un ofiter si soldati imbracati in portul ostasilor romani, trei crai sau magi: Melchior, Baltazar si Gaspar, un cioban si un prunc.
“Viflaimul“ este o versiune mai scurta a piesei si are mai putine personaje: Irod, cei 3 crai, ingerul, pruncul si soldatul. Costumele de la “Viflaim” erau facute de “actori”, in functie de ce materiale si accesorii aveau. Se purta o lada (probabil simboliza darurile duse lui Isus) si o macheta de biserica, din lemn, colorata (care simboliza Betleemul-Viflaimul). Craii erau imbracati in culori diferite (in anumite perioade in rosu, galben si albastru).
Capra
La romani este cea mai populara dintre manifestarile dramatice prezente in cadrul datinilor de iarna, rivalizand cu sau substituind colindatul propriu-zis.
Acest obicei tine, de regula, de la Craciun pana la Anul Nou. Mastile care evoca la Vicleim personaje biblice sunt inlocuite aici de masca unui singur animal, al carui nume variaza de la o regiune la alta: cerb in Hunedoara, capra sau turca in Ardeal, borita in Transilvania de sud.
La evenimentul din Campia se respecta caracteristicile generale ale traditiilor romanesti, dar se disting anumite particularitati specifice fiecarui sat al comunei Bocsa:
- Colindatorii mici (de la Scoala din Bocsa) au cantat doua colinde mai actuale si o stea clasica (potrivit varste lor)
- Colindatorii de gimnaziu au cantat o colinda traditionala locala ,pastrata si transmisa din generatie in generatie si o colinda mai actuala ( care imbina elemente traditionale cu cele moderne)
- Steua in 5 interpretata de colindatorii din Campia –“steaua in cinci“ este o varianta scurta a Viflaimului si au in componenta: Irodul, trei crai si ingerul
- “Irozii“ este o sceneta mai ampla trasnpusa in versuri privind nasterea lui Iisus, care are in componenta noua personaje: Irodul, doua catane, trei crai, popa, ingerul si ciobanul. Diferenta dintre sate este intonatia, ritmul si tinuta (la Bocsa este mai teatral pe cand mai Salajeni si Campia ritmul e mai ostasesc, mesajul este in principal acelasi)
- “Viflaimul“ este o sceneta restransa a “Irozilor“ inclusiv la numarul actorilor: in Bocsa si Salajeni trupa contine sase personaje (Irodul, trei crai, ingerul si ciobanul), iar la Campia au in plus catana stanga si popa.
- Corul de barabati din satul Bocsa (format din 14 colindatori de varste diferite) au interpretat doua colinde specifice satului incheind manifestarea de la Biserica din Campia cu o urare veche batraneasca.
Aici gasiti link-urile de la filmarea din acea data:
https://www.youtube.com/watch?v=r-7uXJys6G0
https://www.youtube.com/watch?v=ZZaroAniz6U

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015

DESCHIDE USA CRSTINE DEC 2015